Op bijbaantje.nl kun je direct zoeken in 2.796 bijbaantjes en scholierenwerk. Ben jij scholier? Vind snel je ideale bijbaantje of scholierenbaan en solliciteer direct online!

Home Voor werkgevers

Nieuwsberichten

persberichten

Spieken met professioneel spionagemateriaal

woensdag 14 mei 2014, 13:26 - Sanne Hofman

Deze week gingen de eindexamens voor de middelbare scholieren van start. Sommige studenten leerden hard en weken van te voren, anderen stampen alle informatie er op het laatste moment in. Door stress en onzekerheid proberen sommige scholieren zelfs te spieken tijdens een eindexamen. Hier zitten wel erg veel risico’s aan vast… Lees hier over de ‘spiekmanieren’ en de risico’s!

Natuurlijk is hard studeren de veiligste manier om je diploma te halen. Toch nemen sommigen studenten grote risico’s door te spieken tijdens de examens. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren. Vaak worden de oude trucs gebruikt of wordt er afgekeken bij de buurman of buurvrouw, maar soms gaan scholieren zelfs naar professionele spionagewinkels om daar spullen in te slaan!


‘Spiekmanieren’
Spieken tijdens de examens kan natuurlijk op veel manieren. Vaak is het niet makkelijk om af te kijken bij de buurman of buurvrouw. Dit omdat daar altijd erg streng op gecontroleerd wordt en omdat de tafeltjes vaak ver uit elkaar staan. Er zijn natuurlijk zat anderen manieren om te spieken tijdens de examens.

Zo vertelde Joca van der Horst vorig jaar over het spieken van een medeleerling. “Ze heeft alles op haar hand geschreven, maar niemand begreep er iets van of merkte het op. Het leek op een henna-tattoo. Ze is niet gepakt.”

Via de grafische rekenmachine, woordenboeken en de binas spieken is erg populair onder scholieren. “Ik spiek wel via mijn rekenmachine. Ik schrijf vooral formules in mijn rekenmachine. Officieel is dat verboden, maar zelfs onze docenten zeggen dat we dat moeten doen. Het zou toch ontzettend zonde zijn als je een som best kunt maken, maar even dat ene formuletje vergeten bent?” vertelt een vwo leerling die vorig jaar examen deed.


Professionele spionage
Sommige leerlingen pakken het spieken op een andere manier aan. Zij kopen bijvoorbeeld professionele spionagespullen. “Ik verkoop al jaren spionageapparatuur en soms ook aan leerlingen. Er zaten ooit acht leerlingen uit een klas van dertig met een oortje in. Ja, dat was wel top off the bill hoor. Ik adviseer ze in principe niks. Je mag deze spullen gewoon kopen, dus wat je er vervolgens mee doet is aan jou. Het is wel een duur grapje voor studenten. Als je het goed wil doen, ben je toch al snel een paar duizend euro kwijt.” vertelt Dick Offringa die al jaren een eigen Spyshop heeft.


Betrapt
Elk jaar komen bij de scholierenorganisatie LAKS enkele meldingen binnen van leerlingen die zijn betrapt tijdens het spieken. Zij vragen dan vaak om hulp. “Ze bellen ons om advies te vragen, wat ze nu moeten doen. Maar ze vechten er nooit hard tegen, dat kan niet. Dan is het immers hun woord tegen die van de surveillant, echt ver kom je daar niet mee.” aldus een woordvoerder van LAKS.

Het College van Examens zegt dat elke school zelf verantwoordelijk is voor het voorkomen van spieken en om passende straffen te bepalen. “Je kunt bijvoorbeeld een 1 krijgen voor het betreffende examenonderdeel. Sommige kandidaten worden uitgesloten van deelname aan de andere examens, het examenonderdeel kan ongeldig worden verklaard of een leerling moet het examen opnieuw maken. In veel gevallen betekent dat maar één ding: de leerling zakt.” aldus het CvE.


Bron: nu.nl

Bookmark dit artikel:
| Feed bekijken | Toon alle

Bijbaantje.nl is onderdeel van Melon Media netwerk

Zoekbijbaan.nl | Stagemotor.nl | Zoekvakantiewerk.nl | Zoekoppas.nl | Kamersonline.nl | Stagetips.nl

© 2020 • KvK nr: 24309347